Niké liga

19.10.2024 15:30 , Štadión A. Malatinského

FC Spartak Trnava

15:30

ŠK Slovan Bratislava

Niké liga

05.10.2024 18:00 , ZELPO Aréna

FK Železiarne Podbrezová

18:00

FC Spartak Trnava

Niké liga

28.09.2024 20:30 , MOL Aréna

FC DAC 1904 Dunajská Streda

20:30

FC Spartak Trnava

Niké liga

22.09.2024 15:30 , Štadión A. Malatinského

FC Spartak Trnava

1 : 0

MFK Dukla Banská Bystrica

Niké liga

15.09.2024 18:00 , Košická futbalová aréna

FC Košice

1 : 1

FC Spartak Trnava

Slovnaft cup

11.09.2024 16:30 , Štadión ŠK Blava

ŠK Blava 1928

0 : 2

FC Spartak Trnava

Domov / Správy / Úspešná zápasová previerka pre U14 v Madride

Úspešná zápasová previerka pre U14 v Madride

Pavol Popovec |

24.09.2024 |

Mládež

Výborná reprezentácia klubu a veľké množstvo skúseností a zážitkov pre našu U14 na prestížnom medzinárodnom turnaji v Madride. Nechýbalo veľa a naši chlapci by si zahrali v TOP4.

Poďme si ale účasť na turnaji v Madride rozmeniť postupne na drobné optikou trénera Tomáša Kánika.

Dve výhry a remíza proti Arsenalu v skupine

FCST – ASD Blue Devils Napoli 1:0 (Junas)

V prvom zápase turnaja sme nastúpili proti fyzicky silnému súperovi, ktorý nám nedával príliš veľa priestoru vo všetkých zónach ihriska. Nám sa ale podarilo v prvom polčase presadiť po peknom zakončení na zadnú tyč od Junasa. Následne sme si zápas postrážili a vstúpili sme do turnaja víťazne.

FCST – Viimsi JK 2:0 (Junas, Gajdoš)

Súper z Estónska sa prezentoval úplne iným štýlom, disponovali viac menšími a technickejšími hráčmi. My sme ale boli v zápase lepší a niekoľko dobrých situácií sme ešte nepremenili. Každopádne sme si pripísali ďalšie zaslúžene víťazstvo.

FCST – Arsenal 1:1 (Gajdoš)

Vyvrcholenie skupiny nás čakalo proti najzvučnejšiemu súperovi a bol to náš najzaujímavejší a najdramatickejší zápas na turnaji. Súper mal miernu hernú prevahu, ale nám sa darilo dostávať do šancí. 9 minút pred koncom sme sa dostali do vedenia po nádherne zahratom priamom kope od Gajdoša. Následne sa súper dostal do tlaku a pred koncom zápasu sa mu podarilo vyrovnať. Okrem oduševnených výkonov všetkých hráčov nám fantasticky zachytal v zápase brankár Mesároš, ktorý výrazne prispel k skvelému výsledku. Ten v konečnom dôsledku znamenal postup medzi 8 najlepších tímov na turnaji a postup do TOP 8 turnaja.


1/4 finále FCST – Atletico Madrid 0:1

Atletico Madrid považujem za najkvalitnejší tím, proti ktorému sme na turnaji nastúpili. Konečný výsledok je pre nás veľmi prívetivý, nakoľko súper v zápase dominoval a nepremenil niekoľko veľkých šancí. V tomto zápase sme pocítili top úroveň a súper bol lepší vo všetkom. Najväčší rozdiel bol hlavne v úrovni rýchlostných a silových schopností hráčov.


Zápas o 5. – 8. miesto FCST – FC Barcelona 0:1

Barcelona proti nám ukázala presne to, čo sme očakávali. Maximálnu kvalitu v kombinačnej hre a skvelú technickú pripravenosť hráčov. Po inkasovanom góle v druhom polčase sme sa ale dostali do hry a vycítili sme šancu na to, aby sme zápas zdramatizovali. To sa nám aj podarilo a po štandardnej situácii sme si vypracovali pokutový kop, ten sme ale nepremenili. V celkovom hodnotení musíme však určite uznať, že postúpilo lepšie družstvo. Klobúk dole ale pred našimi hráčmi, že aj s takýmto súperom sme do konca zápasu bojovali o skvelý výsledok.

Zápas o 7. miesto FCST – Arsenal FC 1:0 (Kohutovič)

V poslednom zápase turnaja sme podali hlavne v prvom polčase vynikajúci výkon. Dobre sme napádali súpera, z čoho sme sa aj rýchlo dostali do vedenia. Zápas bol pomerne vyrovnaný, v druhom polčase nás ale súper niekoľko krát dostal pod tlak a dva krát nám pomohla konštrukcia brány. Aj so šťastím, ale zaslúžene, sme sa s turnajom rozlúčili víťazstvom proti veľkému súperovi, čím sme ešte viac vylepšili celkový dojem z fantastického turnaja. 


Konfrontácia s najlepšími a zážitky na celý život

A ako hodnotí tréner Tomáš Kánik turnaj z futbalového a herného hľadiska. V čom sme sa súperom vyrovnali a v čom naopak zaostávali?

Vďaka postupu do zlatej skupiny turnaja, sme mali možnosť zahrať si s tými najlepšími akadémiami sveta. Odohrali sme dva výborné zápasy s Arsenalom, ktorému sme sa vo viacerých úsekoch zápasu dokázali vyrovnať a vyslúžili sme si pochvalu od ich realizačného tímu. V zápase so španielskými gigantmi, hlavne v zápase s FC Barcelona sme zaostávali v kvalite kombinácií, predovšetkým v práci s priestorom, kvalite prvého dotyku a v načasovaní ponukovej činnosti. Atlético nás zasa predčilo hlavne po fyzickej stránke, kde každý hráč bol rýchly aj silný, čomu sme sa nedokázali vyrovnať. Takisto všetci hráči boli ochotní nabehať veľa metrov vo vysokej intenzite v obidvoch fázach hry. Samozrejme aj celková individuálna kvalita a komplexnosť ich hráčov bola na lepšej úrovni, preto aj za výsledok 0:1 sme museli hráčov pochváliť a zobrali sme si zo zápasu skvelé skúsenosti.

Akú spätnú väzbu si spolu s realizačným tímom odnášate do ďalšieho tréningového procesu, na čom budete chcieť s hráčmi pracovať ?

Turnaj nám ukázal, že na slovenské pomery máme možnosť pracovať s výbornými hráčmi a dokážeme hrať zaujímavé zápasy s tými najlepšími. Žiadne špeciálne poznatky si neodnášame, len sa nám potvrdilo, že veci o ktorých vieme, treba robiť v čo najvyššej kvalite a rýchlosti. Futbal je dnes výrazne ovplyvnený kondičnými schopnosťami hráčov a tie najlepšie akadémie majú možnosť výberu rýchlych hráčov, ktorí sú ochotní neustále nabiehať v útočnej fáze a následne okamžite prepínať do defenzívy.

Keď sa k tomu pridá technická a mentálna kvalita, podporená hernými skúsenosťami z takýchto ťažkých zápasov, vznikajú zaujímaví hráči. Preto do ďalšieho pôsobenia s týmto tímom chceme na hráčov pôsobiť komplexne a byť na nich ešte o niečo náročnejší. Pomerne dobrá konkurencia v tomto kádri nám umožňuje v tréningu vytvárať podmienky na komplexný rozvoj hráčov hlavne prostredníctvom prípravných hier, v ktorých hráčom vysvetľujeme a tlačíme na kľúčové herné princípy. Sami teraz na vlastnej skúsenosti zistili, že aj top tímy robia tie isté veci, ktoré od nich vyžadujeme, ale robia ich precíznejšie a s väčším odhodlaním. Celkovo turnaj ale všetkým dodal energiu a motiváciu do ďalšej práce, na ktorú sa s týmto tímom tešíme.


Celkové hodnotenie a organizácia turnaja?

Celý turnaj bol jeden veľký zážitok. Na nič konkrétne sa nemôžeme sťažovať. Hralo sa na ihriskách s umelou trávou. Ubytovanie aj strava boli úplne v poriadku a bez výhrad. Celková organizácia a dodržiavanie časového harmonogramu bola výborná, iba s výnimkou jedného zápasu, kedy sme sa dostali o niečo neskôr do šatne, ako by sme potrebovali. Celkový dojem z turnaja si ale odnášame vynikajúci.

Popri turnaji ste mali aj trochu voľného času, ako ste ho využili, čo ste stihli v hlavnom meste Španielska?

Za 4 dni, ktoré sme strávili v Madride, sa v ňom hrali 3 skvelé zápasy. Vo štvrtok bola časť výpravy na zápase Ligy majstrov Atlético Madrid – RB Leipzig, predtým sme ešte všetci stihli absolvovať prehliadku štadióna Santiago Bernabéu. V sobotu sme aspoň realizačný tím a niektorí rodičia videli zápas Realu Madrid proti Espanyol Barcelona. Keďže sa zápas pôvodne z nedele presunul na sobotu, hráči sa ho nemohli zúčastniť, pretože na druhý deň ráno sme hrali ešte posledný zápas s Arsenalom. Po poslednom zápase sme mali možnosť aspoň na chvíľu ísť na prechádzku do centra mesta s následným presunom na madridské derby Rayo Vallecano – Atlético Madrid. Všetky zážitky v kombinácii s výbornými športovými výkonmi, skvelým umiestnením a možnosťou zahrať si zápasy proti tímom ako Barcelona, Atletico Madrid a Arsenal, vytvárajú pre všetkých zúčastnených spomienky na celý život.



Prehliadka ikonického futbalového stánku – Štadión Santiago Bernabéu a návšteva centra mesta.


Chlapcom gratulujeme k skvelým výkonom, krásnemu 7. miestu a ďakujeme za výbornú reprezentáciu klubu na medzinárodnej scéne!

Tagy:
U14
24.09.2024
24.09.2024